960 692 246 (GRATUITO 900 696 822) hola@costaenergia.com

By G. Uth – 27. Oktober 2021 – 

Så kom der EU hjælp til kamp mod energipriserne …eller

De meget høje elpriser er ikke et isoleret spansk problem, men et verdensomspændende problem – dog er Europa hårdest ramt, og Spanien er et af de hårdest ramte lande i Europa. 

Derfor har den spanske regering, med Pedro Sanchez som den store frelsende alfader, gennem de sidste tre-fire måneder, med meget stor sikkerhed og store armbevægelser, lovet den spanske befolkning, at han nok skulle sørge for, at elregningen til december vil være på niveau med elregningen i december måned 2018. 

Vi har i en tidligere artikel berørt den uvidenhed, der er nødvendig for at kunne afgive sådanne løfter, og med tiden har både Sanchez og hans Sanchitos da også måtte erfare, at det ikke er så nemt for den spanske regering at tæmme de globale energipriser. Der er stærke kræfter på spil. 

Så, en resolut Sanchez annoncerede, at man så ville ordne tingene sammen med kollegerne i EU. Man ville forlange nogle EU-værktøjer til at styre elpriserne med. I samlet flok løfter vi mest! 

Så afsted drog de (altså Sanchez og hans følge), med blanke blokke til at skrive alle de nye EU-tiltag ned på. 

Og tilbage vendte de også.  Med ”el Canut” fuld af værktøjer – uden nogen reel værdi.  

For hvad kan EU egentlig stille op mod et globalt energiproblem uden rigtigt at tage hænderne op af lommen? 

Vi ved alle nu, at nogle af de vigtigste årsager til de høje priser i Europa er de høje gaspriser, de høje CO2 priser, de høje skatter og afgifter på samme, og ikke mindst den algoritme priserne beregnes efter på de fleste af Europas elbørser. 

De fleste europæiske lande har allerede taget finanspolitiske værktøjer i brug og ligesom Spanien sænket skatter og afgifter. Men som vi tidligere har regnet ud, så er de besparelser for længst blevet indhentet af de eksplosivt stigende energipriser.  

Så det var derfor med en vis spænding, at vi imødeså, hvad EU-landene, sammen, kan udrette for at få priserne ned i et normalt niveau igen. 

Lad os tage et kig på det:

Der er tilsyneladende gjort en ekstra indsats for, hvordan man kan hjælpe de mest udsatte familier, og her er de vigtigste ting der kom for dagens lys, og som er inden for, hvad EU ”tillader”: 

  1. Sænk midlertidigt skatter og afgifter på energi 
  2. Det vil være lovligt at give direkte tilskud til mindre virksomheder unde EU lovgivningen.  
  3. Bedre adgang for mindre erhverv til langtidskontrakter 
  4. Det vil være lovligt at tilbyde de svageste længere tid til at betale deres elregning 
  5. Sikre forsyningen til svage, så de ikke er uden strøm 
  6. Gøre elmarkedet mere gennemsigtigt og likvidt 
  7. Undersøge eventuel ufin konkurrence i markedet, specielt kulmarkedet 
  8. Understøtte lettere adgang til grønne energikilder

Altså, absolut intet vigtigt nyt under solen. Hertil kom det sædvanlige pladder med masser af hensigtserklæringer om grøn energi, og en hel masse andre totalt ligegyldige potentielle politiske tiltag, der aldrig kommer til at sænke elpriserne inden for de næste 5 år og da slet ikke indenfor de næste måneder. Det virker ikke som om EU sådan rigtig er velegnet til hurtige reaktioner. Men snakke, det kan politikerne. 

Specielt punkt to har den spanske regering haft mulighed for at ty til siden starten af Covid æraen, men i modsætning de mere moderne dele af Europa, har vores erhvervsfjendtlige regering ikke givet et eneste tilskud til en eneste virksomhed for bedre at kunne klare elregningen. Eller for den sags skyld for at de kunne klare til dagen og vejen. Så det er nok heller ikke sandsynligt, at det kommer til at ske nu.  

Og de mest venstredrejede Sanchitos’ hede drømme om at nationalisere energimarkedet har (heldigvis) nok også uendelige udsigter. Det ville alt andet lige også føre til endnu højere skatter. 

En af de vigtigste årsager til, at der reelt ikke rigtig blev lavet meget mere end en uduelig brainstorming og lidt hyggesnak på EU-mødet er nok, at de fleste energiministre er enige om, at priserne nok alligevel går ned på den anden side af vinteren. Så hvorfor anstrenge sig? Og det sker jo nok ikke igen i deres ”regeringstid”. Endnu mindre grund til at gøre en indsats.  

Så konklusionen er, at vi bare må holde ud, bruge alle vores penge på strøm og så håbe politikerne har ret og, at Putin kommer i bedre humør og får åbnet for gashanerne inden vinteren – ellers er der lagt op til en rigtig dyr vinterfor gasbrugerne. Strømmen bliver heller ikke billigere. 

Jeg håber, at Sanchez og følge har haft en god rejse og fået noget rigtig godt at spise og drikke på turen, for så er der i hvert fald nogen, der har fået en eller anden form for udbytte af deres rejse til Bruxelles.  

Som en lille afsluttende opmuntring, ser det dog ud som om, at priserne er ved at stabilisere sig. Vi har ikke rigtig set vilde fluktuationer, hverken i dagspriserne eller futurepriserne i et stykke tid, så måske slipper vi for yderligere forskrækkelser når vi downloader vores elregning i næste måned. Måske… 

Our blogs

Spar på Potencia

Spar på Potencia

Af G. Uth - 01. Juni 2021 - Spar på Potencia. Det helt specielle ved den spanske elregning, sammenlignet med en dansk elregning er begrebet ”Potencia”. Potencia måles i KW, og er i virkeligheden den maksimale spænding du kan trække fra elnettet uden din ICP enhed,...

Hvorfor stiger elpriserne så meget_

Hvorfor stiger elpriserne så meget_

Af G. Uth - 03. Oktober 2021 - Hvorfor stiger elpriserne så meget? De sidste måneder er elpriserne i Spanien steget til hidtil usete højder, men hvorfor stiger priserne så meget, og hvorfor er det de forkerte værktøjer, der bliver taget frem for at bremse elprisens...

Effekten af Sanchez’s ”Chok indgreb” mod de ekstremt høje elpriser

Effekten af Sanchez’s ”Chok indgreb” mod de ekstremt høje elpriser

Af G. Uth - 23. Septembre 2021 - Effekten af Sanchez’s  ”Chok indgreb” mod de ekstremt høje elpriser. I sidste uge kom den spanske regerings såkaldte chok-indgreb mod de høje elpriser på markedet, og Sanchez og hans Sanchizos lover at de nævnte tiltag vil mindske din...

Det er ikke vores skyld!

Det er ikke vores skyld!

Af G. Uth - 15. Septembre 2021 - Det er ikke vores skyld! Selvom mange kan have en anden opfattelse, er virkeligheden den, at de uafhængige elselskaber på det spanske marked udfører et vigtigt arbejde inden for elsektoren. Det gælder både os, vores kolleger og vores...

Call Now ButtonINFO

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Más información